İÇİNDEKİLER
GİRİŞ
1. Projenin Adı
1.1. Kampanya Ne/Kim ile İlgilidir?
1.2. Kampanyanın Konusu Nedir?
1.3. Görsel İletişim Kampanyasında Yapacağınız Ürünün / Kişinin / Kurumun / Fikrin Mevcut Durumu Nedir?
1.4. Kampanyanın Dönemi Hangi Tarihler Arasında Olacaktır?
2. Problem Durumu
2.1. Kampanyasını Yapacak Olduğunuz Ürünün/Kişinin/Kurumun/Fikrin Güçlü ve Zayıf Yönleri, Fırsat ve Tehditleri (SWOT veya GZFT Analizi) Nelerdir?
2.2. Güçlü Yönleri
2.3. Zayıf Yönleri
2.4. Fırsatlar
2.5. Tehditler
2.6. Varsa Rakiplerin Durumu Nedir, Seçtiğiniz Konuyla İlgili Ne Tür Bir İlişki İçindedir?
3. Projenin Amacı ve Önemi
3.1. Neden Böyle Bir Kampanyaya İhtiyaç Duyuldu?
4. Yöntem
4.1. Hedef Kitle
4.1.1. Görsel İletişim Kampanyası Hazırlanacak Ürün / Hizmet / Kişi / Kurum / Fikrin Mevcut Haliyle Durumu Nedir?
4.1.2. Hedef Kitlesi Kimdir?
a) Coğrafi
b) Sektörel
4.1.3. Bu Hedef Kitlenin Seçilme Nedeni?
4.1.4. Seçtiğiniz Hedef Kitle, Sizin Markanızı Neden Tercih Eder/Edecek?
4.1.5. Rakiplerin Hedef Kitlesi Kimlerden Oluşuyor?
4.2. İletişim Yaklaşımı / Görsel Üslup
4.2.1. İnsanlar Markanızı Gördüklerinde, Duyduklarında veya Aldıklarında Neler Hissetmeli?
4.2.2. Hedef Kitleye Bu Hissi Yaşatabilmek, Bu Duygu ve Düşünceyi Aşılayabilmek İçin Neleri, Nasıl Yapabilirim?
4.2.3. Hangi Duygu Tonunda, Hangi İletişim Dozajında İletişim Kurmalıyım?
4.3. Mecra
4.3.1. Hedef Kitleme Hangi Mecralar ile Ulaşabilirim?
4.3.2. Hedef Kitlemin Olduğu Hangi Mecralar (dijital ve geleneksel medya), Benim İletişim Dilimle, Amacımla, Görsellerimle, Stratejimle, Bütçemle Uyuşur
5. Çalışma Takvimi
6. Anket
6.1. Anket Soruları
6.2. Anket Bulguları
7. Altı Haftalık İlk Periyotta Tasarlanan Görsel İletişim Ürünleri
I. Logo Tasarımı
II. Logo Intro
III. İkonlar
i. Ana İkonlar
ii. Yönlendirme İkonları
IV. Arayüz Tasarımları
V. Mockup Tasarımları
VI. Afiş Tasarımı
8. Altı Haftalık İkinci Periyotta Tasarlanan Görsel İletişim Ürünleri
I. Tanıtım Animasyonu
II. Reklam Videosu
III. Billboard Tasarımı
IV. Sosyal Medya Şablon Tasarımı
V. Sticker Tasarımı
9. Kaynaklar
GİRİŞ
Kamp yapmak yediden yetmişe herkesin ilgi duyabileceği bir ilgi alanıdır ve günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte neredeyse her insan bir akıllı telefon sahibi olmuştur. Kamp yapmak isteyen insanların büyük çoğunluğu kamp alanı ararken veya kamp yaptığında yalnız kalacağını düşündüğünden bu ilgisini ertelemek zorunda kalmaktadır. Bu sorundan yola çıkarak; kamp yapan insanların bir telefon uygulaması üzerinden iletişime geçebileceği, etkinlik oluşturabileceği, var olan etkinliklere katılabileceği, yeni kamp alanları ekleyebileceği ve belirtilen kamp noktalarında bir araya gelebileceği bir uygulama olan, Kampusulam telefon uygulaması fikri ortaya çıkmıştır. Uygulamanın, tasarım ve reklam kampanyası hazırlık süreçleri bu raporda yer alacaktır. Rapor hazırlanırken anket yöntemi kullanılarak elde edilen verilerden yararlanılmıştır.
1. Projenin Adı
1.1. Kampanya Ne/Kim ile İlgilidir?
Yapılacak olan kampanya, kamp yapmak isteyen insanların; günümüz teknolojisi çerçevesinde bir telefon uygulaması kullanarak, çeşitli etkinliklere katılabileceği ve kamp yapmak için gerekli olan bilgilere ulaşabileceği - temel prensibi güvenlik olarak belirlenen - bir platform olan Kampusulam uygulamasının tanıtımı ile ilgilidir.
1.2. Kampanyanın Konusu Nedir?
Henüz piyasaya yeni adım atacak olan Kampusulam uygulamasının kamp yapan insanlara sunduğu sosyal ağ, yeni özellikler ve güvenilir bir platform imajı yaratmak konu hedefi olarak belirlenmiştir.
Uygulama, kullanıcılar tarafından birbirlerini 5 yıldız üzerinden puanlayabilen ve yorumlayabilen bir sistem üzerine kurulmuştur. Böylece kullanıcılar etkinliklere katılmadan önce, etkinlikteki insanları görebilecek ve daha önceki etkinlikte aldıkları puan ve yorumları okuyabilecektir.
3 yıldızın altındaki kullanıcılar otomatik olarak uygulamadan atılmakta ve profilleri silinmektedir. Uygulanan bu sistem sayesinde insanların kendilerini güvende hissedeceği kaliteli bir ortam sunulması hedeflenmektedir.
5 1.3. Görsel İletişim Kampanyasında Yapacağınız Ürünün / Kişinin / Kurumun / Fikrin Mevcut Durumu Nedir?
Yapılan anket sonucunda ortaya çıkan durumda; ankete katılan katılımcılar, kamp yapacakları zaman %68,1’lik bir oranla arkadaşlarından duydukları kamp alanlarını tercih etmektedir. Katılımcılara yöneltilen “Kamp alanlarını ve kamp etkinliklerini bulabileceğiniz; etkinliğe katılan kişileri görüp sohbet edebileceğiniz bir telefon uygulaması olsaydı kullanır mıydınız?” sorusuna %74’lük gibi yüksek bir oranla “Evet” yanıtı verilmiştir. Dolayısıyla ortaya çıkan bu durumda kamp yapan insanların güvenilir bir uygulama ve kaliteli etkinlikler sunan bir platform olan Kampusulam uygulaması için açık bir kapı bıraktığı gözlemlenmektedir. Mevcut durumda ankete katılan katılımcıların “Kamp alanlarını telefon uygulamalarından buluyorsanız, hangi uygulama olduğunu yazınız.” sorusuna sadece %2’lik oranla verilen cevap; “Tripadvisor” isimli rakip bir firmadır. Tripadvisor, online seyahat acentesi hizmeti veren, kullanıcıların geliştirdiği, Amerikan yapımı bir mobil uygulamadır. Kampusulam uygulaması ise kamp etkinlikleri, kamp alanlarının konumları ve uygulama içeresinde kayıtlı kişilerin sohbet edebileceği daha çok sosyal ağ özelliği taşıyan bir platform olmayı amaçlamaktadır.
1.4. Kampanyanın Dönemi Hangi Tarihler Arasında Olacaktır?
Doğru ekipman ile kamp her dönem yapılabilen bir etkinlik olmasına karşın yaz aylarında daha fazla ilgi çektiğinden dolayı, kampanya dönemi yaz ayları öncesi dönem olarak tercih edilmiştir. 01.02.2022 - 01.05.2022 tarihleri arası boyunca kampanya gösterimde olacaktır. Tarih seçiminin yaz aylarından önce olmasının nedeni, kamp yapmanın en ilgi çektiği yaz dönemine kadar markanın bilinirlik oranının arttırılmasını sağlamaktır.
2. Problem Durumu
2.1. Kampanyasını Yapacak Olduğunuz Ürünün/Kişinin/Kurumun/Fikrin Güçlü ve Zayıf Yönleri, Fırsat ve Tehditleri (SWOT veya GZFT Analizi) Nelerdir?
Kamp yapan insanların; kamp alanları bulmakta, etkinliklere katılmakta ve yeni insanlarla tanışmakta çektiği zorluklar göz önünde bulundurularak, yapılan 6 telefon uygulaması ile bu sorunların aşılacağı düşünülmektedir. Bu hususta markanın bilinirliğini arttırmaya yönelik bir kampanya oluşturulması amaçlanmıştır.
2.2. Güçlü Yönleri
• Kampusulam uygulamasında diğer kamp uygulamalarından farklı olarak, kullanıcılar birbirleri ile eşzamanlı olarak sohbet edebilecektir.
• Uygulama içerisinde yeni keşfedilen kamp alanları kullanıcılar tarafından haritalara eklenebilecektir.
• Kullanıcılar yeni kamp etkinlikleri oluşturabilecektir.
• Oluşturulan etkinliklere katılan kullanıcılar diğer katılan kullanıcıları puanlayabilecek ve etkinlikteki davranışlarını yorumlayabilecektir.
2.3. Zayıf Yönleri
• Günümüzün büyük bir problemi olan güvenilirlik açısından insanların kamp yapmaktan kaçınmaktadır. Bu durum insanların uygulamayı kullanılmadan ön yargı ile yaklaşmasına yol açabilecek bir faktördür.
• Etkinliklere katılan katılımcıların taşkınlık çıkarması sonucu markanın adının kötüye çıkabilecek olmasıdır. Fakat uygulamada bulunan puan sistemi ile bu durumun aşılacağı düşünülmektedir.
2.4. Fırsatlar
• Yapılan anket sonuçları göz önünde bulundurularak, insanların rakip firmalardan haberdar olmaması yapılacak olan kampanyada ön plana çıkılmasını sağlayacaktır.
• İnsanların yeşilliklerin arasında huzurlu bir kamp etkinliğinde yeni insanların arasına karışabilmesi tek bir uygulama ile gerçekleşecektir.
2.5. Tehditler
• Kampusulam uygulaması yalnızca kamp ve kamp etkinlikleri ile ilişkili bir uygulamadır. Fakat rakip markalar kamp alanlarının yanı sıra çeşitli spor aktivitelerini de içerilerinde barındırmaktadır. Kampusulam daha dar bir kapsamda hizmet sunacağı için bu durum bir tehdit oluşturabilmektedir.
2.6. Varsa Rakiplerin Durumu Nedir, Seçtiğiniz Konuyla İlgili Ne Tür Bir İlişki İçindedir?
Yapılan anket sonuçlarında katılımcıların sadece %2’lik kısmının, yapacağı veya katılacağı kamp etkinliklerini telefon uygulamalarından bulmasına rağmen rakip firmaların var olduğunu göz ardı etmek mümkün değildir. Tripadvisor, Kamprota, Kampp ve Doğaya Kaçış gibi telefon uygulamaları gezginlerin en yakındaki kamp alanlarını bulmasını sağlayan, turlar ve doğa sporu etkinlikleri düzenleyen uygulamalardır. Kampusulamı bu uygulamalardan ayıran özellik ise kullanıcıların kendi aralarında sohbet edebilmesi, etkinliklere katılan kullanıcıların birbirlerini yorumlayıp puanlayabilmesi ve kendi buldukları kamp alanlarını uygulama içerisinden direkt olarak ekleyebilme özellikleridir.
3. Projenin Amacı ve Önemi
3.1. Neden Böyle Bir Kampanyaya İhtiyaç Duyuldu?
Kamp yapmak; yediden yetmişe herkesin ilgi duyabileceği, şehir yaşantısından kendini biraz da olsa uzaklaştırabileceği, huzur ve doğanın sesleriyle baş başa kalabileceği, insanın kendini özgür ve doğa ile bütün bir şekilde hissedebileceği bir hobidir. Dolayısıyla insanların kendini güvende, huzurlu ve mutlu hissedebileceği bir ortama ulaştırabilmeyi sağlamak üzere geliştirilen Kampusulam uygulamasının; kamp yapmak isteyen insanların, kamp alanı bulurken veya kamp arkadaşı ararken çektiği zorlukları en aza indirgemesi ve daha fazla sosyal etkileşim içerisinde kaliteli insanlarla bir araya getirmesi planlanmaktadır. Bu doğrultuda yapılacak olan kampanyaya, insanların var olan bu ihtiyaçlarını tümüyle karşılayabilen ve insanlara güvenli bir ortam sunabilen Kampusulam uygulamasının bilinirliğini arttırmak için ihtiyaç duyulmaktadır.
4. Yöntem
4.1. Hedef Kitle
4.1.1. Görsel İletişim Kampanyası Hazırlanacak Ürün / Hizmet / Kişi / Kurum / Fikrin Mevcut Haliyle Durumu Nedir?
Kampusulam uygulamasının ortaya çıkışı, kamp yapmak isteyen insanların belirli bir interaktif uygulama üzerinden gidebilecekleri ve katılabilecekleri etkinliklere ulaşabilecekleri bir uygulamaya ihtiyaç duyulmasından dolayı ortaya çıkmıştır. Şimdiki zamanda kullanılan uygulamalar genel kapsamda; tatil, kamp, tur vb. gibi etkinlikleri kapsadığı için yapılacak olan kampanya rakip firmalardan farklılık göstermektedir.
4.1.2. Hedef Kitlesi Kimdir?
Kamp yapan veya yapmak isteyen insanlar arasında belirli bir yaş grubunu kapsayan bir kitle belirlemek pek mümkün değildir. Fakat çoğunluk olarak genç kitleye hitap eden bir hobi türü olduğundan, belirlenen hedef kitle yaş aralığı; 18 50 yaş aralığında, kamp yapmayı ve doğa ile iç içe olmayı seven erkek ve kadınlardan oluşmaktadır.
a) Coğrafi
Fikrin ortaya çıkışının ve başlangıç olarak belirlenen bölgenin Hatay şehri olduğundan dolayı, öncelik olarak Hatay il sınırları içerisindeki belirlenen hedef kitleye ulaşılmak hedeflenmektedir. Hatay ilinde yerel olarak tanıtımı yapıldıktan sonra, genele yönelik olarak markanın bilinirliğini arttıracak çalışmalar yapılması uygun görülmektedir.
b) Sektörel
Hedef kitlenin büyük bir çoğunluğu gezginlerden oluşsa da, günlük hayatın sıkıcılığından biraz da olsa uzaklaşmak isteyen insanların telefonlarına gelecek olan bir bildirim ile kendilerini bir anda bambaşka bir atmosferin içerisinde bulmaları hedeflenmektedir. Dolayısıyla yapılacak olan kampanyanın, sabah saat 8 başlangıçlı ve akşam saat 5 çıkışlı bir işte çalışmakta olan ofis çalışanlarına da yönelik olmasına özen gösterilecektir.
4.1.3. Bu Hedef Kitlenin Seçilme Nedeni?
Yapılan anket sonuçlarına göre kamp yapan insanlardan, kamp yapacakları zamanlarda %65 gibi yüksek bir oranla “Arkadaşlarımdan duyduğum kamp alanlarını tercih ediyorum.” yanıtı alınmıştır. %50’si özel sektörde ve %10’u kamu sektöründe çalışan bu hedef kitlenin önlerine bir fırsat sunulduğunda, tanımadıkları insanlarla aynı ortama gelerek sosyalleşmek isteyebilecekleri düşünülmektedir.
4.1.4. Seçtiğiniz Hedef Kitle, Sizin Markanızı Neden Tercih Eder/Edecek?
Yapılan anket sonuçlarında, “Önceki soruya cevabınız evet ise başka hangi özelliklerin olmasını isterdiniz?” soruna verilen cevaplarda “Katılan insanların güvenli insanlar olması.” cevabı çoğunlukta olduğu göz önünde bulundurularak; Kampusulam uygulamasının puan sistemi, hedef kitleye güvenli bir uygulama olduğu izlenimi verecektir. İnsanların gönül rahatlığı ile kullanabileceği ve yapılan etkinliklere katılan insanların puanlarını, etkinliğe yeni katılacak olan insanların önceden görebileceği bir sistem sayesinde, hedef kitlenin tercihlerini bu yönden kullanacağı düşünülmektedir.
4.1.5. Rakiplerin Hedef Kitlesi Kimlerden Oluşuyor?
Rakip markaların hedef kitlesini; genç gezginler, şehir hayatından sıkılmış ve doğaya kaçmak isteyen insanlar, daha çok gezi turlarını tercih eden evli bireylerden oluşmaktadır.
4.2. İletişim Yaklaşımı / Görsel Üslup
4.2.1. İnsanlar Markanızı Gördüklerinde, Duyduklarında veya Aldıklarında Neler Hissetmeli?
Markayı gören veya duyan insanların içlerinde harekete geçmeye yönelik duygular belirmelidir. Samimi duygular içerisinde olmanın yanı sıra güven duyabilecekleri bir marka olarak akıllara kazınmalıdır. Güçlü, ayakları yere basan ve heyecan uyandıran bir marka gibi görünürken; saf, temiz ve güven duygusunun ön planda olduğu hisleri uyanmalıdır.
4.2.2. Hedef Kitleye Bu Hissi Yaşatabilmek, Bu Duygu ve Düşünceyi Aşılayabilmek İçin Neleri, Nasıl Yapabilirim?
Hazırlanacak olan görsel iletişim kampanyasında marka için oluşturulan, “Kampusulam; Kamp Pusulanız…” mottosu markanın onu kullananlara ait olduğunu hissettirmek amacıyla kullanılacaktır. Dolayısıyla hem samimi hem de akılda kalıcı bu motto ile insanların bir parçası olması hedeflenen markanın, onlarla kuracağı samimiyet duygusunun bilinç altlarına yerleştirilmesi hedeflenmektedir. Marka yaratılırken hazırlanacak görsel iletişim ürünlerinde kullanılacak olan renkler ve tasarım yaklaşımı insanlara bu hisleri uyandırmaya yönelik olacaktır.
4.2.3. Hangi Duygu Tonunda, Hangi İletişim Dozajında İletişim Kurmalıyım?
Kampanyası yapılacak olan uygulama, kamp etkinliği ve eğlenceli vakit geçirmeye yönelik bir sosyal ağ platformu olacağından dolayı; daha samimi ve sıcakkanlı bir iletişim dili kullanılması hedeflenmektedir. Kampanya mottosunda olduğu gibi, yapılacak olan görsel iletişim ürünlerinde de sade, anlaşılır ve samimi bir yaklaşım kullanılacaktır.
4.3. Mecra
4.3.1. Hedef Kitleme Hangi Mecralar ile Ulaşabilirim?
Markanın hedef kitlesi daha çok internet ortamında vakit geçiren insanlardan oluşmakta olduğundan dolayı, yapılacak olan kampanyada internet ortamında kullanılacak ürünler fazlalık göstermektedir. Bunun yanı sıra fiziki ortamlarda da çalışmalar yürütülecektir.
Yapılacak olan görsel iletişim ürünleri;
• Logo
• Logo intro
• Uygulama arayüz tasarımı
• Mockup tasarımı
• Afiş tasarımı
• Tanıtım animasyonu
• Reklam videosu
• Billboard tasarımı
• Sticker tasarımı
• Sosyal medya şablon tasarımı
4.3.2. Hedef Kitlemin Olduğu Hangi Mecralar (dijital ve geleneksel medya), Benim İletişim Dilimle, Amacımla, Görsellerimle, Stratejimle, Bütçemle Uyuşur?
İstenilen sonuca ulaşabilmek adına; tasarım, yazılım, fiziki ve internet ortamında kullanılacak içeriklerin hazırlanması için hedeflenen tutar 1.000.000 TL olarak hesaplanmıştır.
Sosyal medya üzerinden yürütülecek olan kampanya eşzamanlı olarak hazırlanacak olan reklam videosu ile televizyonda da yayınlanacaktır. Böylelikle akşam 5’te eve gelip televizyonunu açan ofis çalışanlarını harekete geçirmek düşünülmektedir.
Billboard ve afiş gibi fiziki ortamlarda yayınlanacak olan görsel ürünler insanların uygulamayı telefonlarına yüklemeleri üzerine tasarlanacaktır. Yolda yürüyen insanların afişlerden ve billboard reklamlarından markaya göz aşinalığı sağlanması hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra sticker tasarımları düzenlenen etkinliklere katılan insanlara dağıtılarak marka bilinirliği arttırılması düşünülmektedir.
5. Çalışma Takvimi
Hazırlanacak olan kampanyada süreç iki periyottan oluşmaktadır. İlk periyod altı haftalık bir süreci kapsamakta olup, bu süreç; markanın belirlenen ismi ve mottosu doğrultusunda, hedef kitlede istenilen duyguları uyandıracak renkler ile oluşturulacak logo tasarımı, logo intro tasarımı, arayüz tasarımı, hazırlanan arayüzlerin mockup tasarımları ve afiş tasarımlarının hazırlığını kapsamaktadır.
Sürecin ikinci altı haftalık kısmı içerisindeki ilk haftada tanıtım animasyonun hazırlanması planlanmaktadır. İkinci haftada çekilecek olan reklam filminin senaryosu yazılarak çekim öncesi süreç başlatılacaktır. Senaryo ön onaydan geçtikten sonra çekim mekanı ve çekim için gerekli olan malzemeler aynı hafta içerisinde hazırlanacaktır. Tüm hazırlıklar yapıldıktan sonraki hafta çekimler yapılarak kurgu ve montaj sürecine geçilecektir. Video reklam filminin hazırlık süreci, ikinci periyodun dört haftalık kısmını kapsaması ön görülmektedir. Geriye kalan bir haftalık sürede billboard, sticker ve sosyal medya şablon tasarımı hazırlığının tamamlanması planlanmaktadır.
6. Anket
Yapılan ankete toplamda 50 kişi katılım göstermiştir. Anketin yapılma amacı Kamp yapan insanları tespit etmek ve ne kadar süre ile kamp yaptıklarını belirlemektir. Bunun yanı sıra yaşadıkları şehri öğrenerek, yapılacak olan reklam kampanyasının hangi şehirde başlatılmasına karar vermektir.
Anketin sonucunda yapılacak olan uygulamaya eklenecek olan özellikler için katılımcıların fikirleri alınmıştır. Katılımcılar yapılacak olan uygulamada çoğunluk olarak güvenlik öncelikli yanıtlar vermiştir.
6.1. Anket Soruları
Sayın Katılımcı, “Kampusulam Telefon Uygulaması” başlıklı görsel iletişim projesi, kamp yapan insanların bir telefon uygulaması üzerinden iletişime geçebileceği, etkinlik oluşturabileceği, var olan etkinliklere katılabileceği, yeni kamp alanları ekleyebileceği ve belirtilen kamp noktalarında bir araya gelebileceği bir uygulama olan Kampusulam telefon uygulamasının görsel iletişim kampanyasıdır. Bu proje için yaptığım araştırmada, kamp yapmanın hayatınızda nasıl bir yeri olduğuna dair bazı bilgiler edinmek üzere size bazı sorular sormak istiyorum.
Anket formunda şahsınızla ilgili kişisel hiçbir bilgi istenmemektedir. Katılımınız gönüllülük esasına dayanmakta olup, dilediğiniz takdirde anket uygulamasından çekilebilirsiniz.
Değerli zamanınızı ayırarak bu projeye katkı sağladığınız için teşekkür ederim.
1. Cinsiyetiniz nedir?
( ) Kadın ( ) Erkek
2. Yaş aralığınız nedir?
( ) 18-23 ( ) 51-65 ( ) 24-28 ( ) 65+ ( ) 29-33
3. Eğitim durumunuz nedir?
( ) İlkokul ( ) Ortaokul ( ) 34-38 ( ) Lise ( ) 39-43 ( ) 44-50 ( ) Ön lisans ( ) Lisans ( ) Lisansüstü
4. Hangi şehirde yaşıyorsunuz?
5. Mesleğiniz Nedir?
( ) Kamu sektörü ( ) Özel sektör 6. Daha önce kamp yaptınız mı? ( ) Evet ( ) Hayır
7. Ne sıklıkla kamp yaparsınız?
( ) Ayda en az 1 defa yaparım. ( ) Arkadaşlarımla denk gelirse yaparım. ( ) Öğrenci ( ) Çalışmıyor ( ) Yılda en az 1 defa yaparım. ( ) Daha önce hiç yapmadım.
8. Kamp alanlarını bulurken hangi ortamları kullanıyorsunuz?
( ) Arkadaşlarımdan duyduğum kamp alanları tercih ediyorum. ( ) İnternetten araştırıp bulduğum kamp alanlarını tercih ediyorum. ( ) Telefon uygulamaları üzerinden bulduğum kamp alanlarını tercih ediyorum.
9. Kamp alanlarını telefon uygulamalarından buluyorsanız, hangi uygulama olduğunu yazınız.
10. Kamp alanlarını ve kamp etkinliklerini bulabileceğiniz; etkinliğe katılan kişileri görüp sohbet edebileceğiniz bir telefon uygulaması olsaydı kullanır mıydınız?
( ) Evet ( ) Hayır
11. Önceki soruya cevabınız evet ise başka hangi özelliklerin olmasını isterdiniz?
6.2. Anket Bulguları
Google anket verilerine göre toplamda 50 kişiye ulaşılmıştır. Ankete katılım sağlayanların %50’si (25 kişi) kadın %50’si (25 kişi) erkektir.
Ankete katılanların %54’ü (27 kişi) 24-28 yaş aralığında, %28’i (14 kişi) 18-23 yaş aralığında, %12’si (6 kişi) 29-33 yaş aralığında, %4’ü (2 kişi) 34-38 yaş aralığında, %2’si (1 kişi) 65+ yaş aralığındadır.
Ankete katılanların %64’ı (32 kişi) lisans mezunu, %18’i (9 kişi) ön lisans mezunu, %10’u (5 kişi) lise mezunu, %6’sı (3 kişi) lisansüstü mezunu, %1’i (1 kişi) ortaokul mezunudur.
Ankete katılanlar %43’lük (20 kişi) oranla en fazla Hatay ilinde yaşamaktadır.
Ankete katılanların %54’ü (27 kişi) özel sektörde çalışmakta, %28’i (14 kişi) öğrenci, %10’u (5 kişi) kamu sektöründe çalışmakta, %8’u (4 kişi) çalışmamaktadır.
Ankete katılanların %68’i (34 kişi) daha önce kamp yapanlardan oluşurken, %32’si (16 kişi) daha önce hiç kamp yapmamıştır.
“Ne sıklıkla kamp yaparsınız?” sorusuna, %53,1 (26 kişi) “Arkadaşlarımla denk gelirse yaparım.” %26,5 (13 kişi) “Daha önce hiç yapmadım.” %18,4 (9 kişi) “Yılda en az 1 defa yaparım.” %2 (1 kişi) “Ayda en az 1 defa yaparım.” yanıtını vermiştir.
“Kamp alanlarını bulurken hangi ortamları kullanıyorsunuz?” sorusuna, %68,1 (32 kişi) “Arkadaşlarımdan duyduğum kamp alanlarını tercih ediyorum.” 15 %25,5’i (12 kişi) “İnternetten araştırıp bulduğum kamp alanlarını tercih ediyorum.” %6,4’ü (3 kişi) “Telefon uygulamaları üzerinden bulduğum kamp alanlarını tercih ediyorum.” yanıtını vermiştir.
“Kamp alanlarını telefon uygulamalarından buluyorsanız, hangi uygulama olduğunu yazınız.” sorusuna gelen tek yanıt ise Tripadvisor cevabıdır.
“Kamp alanlarını ve kamp etkinliklerini bulabileceğiniz; etkinliğe katılan kişileri görüp sohbet edebileceğiniz bir telefon uygulaması olsaydı kullanır mıydınız?” sorusuna katılımcıların %74’ü (37 kişi) “Evet” yanıtını verirken %26’sı (13 kişi) “Hayır” yanıtını vermiştir.
“Önceki soruya cevabınız evet ise başka hangi özelliklerin olmasını isterdiniz?” sorusuna ağırlıklı olarak, kaliteli ve güvenilir insanların bulunması üzerine yanıtlar verilmiştir.
7. Altı Haftalık İlk Periyotta Tasarlanan Görsel İletişim Ürünleri
I. Logo Tasarımı
Şekil 1: Kampusulam Logo Kaynak: Görseller illustrator programında tarafımca hazırlanmıştır.
Logo oluşturulurken birbiriyle çalışabilen amblem ve logotype tasarlanması hedeflenmiştir. Kamp eşyası olan çadır ve pusula imgelerinin oluşturduğu amblem ve logotype; tasarım sürecinde yararlanılan Adam Font’unun “A” harfi ile eşleşecek 16 şekilde düzenlenmesiyle oluşturulmuştur. Amblem ve logotype’ın birbirleriyle eşleşebilmesi adına harf kullanımda majüskül harfler tercih edilmiştir. Uygulamanın ana amacı yapılmakta olan veya yapılacak olan kamp etkinliklerini bulma üzerine kurulduğundan dolayı, renk kullanımında pusula öğesinin renk skalasından yararlanılmıştır. Piyasada yeni bir marka olduğu imajını yansıtması adına logoda bold harf kullanımından kaçınılarak daha ince ve zarif bir font kullanımı tercih edilmiştir.
II. Logo Intro
Kampusulam uygulamasının açılış ekranında kullanılmak üzere bir logo intro çalışması yapılmıştır. Intro, amblemin tıpkı bir pusula ibresi gibi sağa ve sola dönmesinin ardından logotype ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkarılmıştır.
III. İkonlar
Şekil 2: Telefon Uygulaması İçerisinde Kullanılacak İkonlar Kaynak: Görseller illustrator programında tarafımca hazırlanmıştır.
Uygulama arayüzünde kullanılmak üzere 3 tane ana ikon ve 5 tane yönlendirme ikonu olmak üzere toplamda 8 adet ikon tasarlanmıştır.
i. Ana İkonlar
• Ana Sayfa İkonu: Ana sayfa ikonu tasarlanırken arayüz tasarımlarında genel olarak kabul görmüş ev ikonu yerine kamp çadırı ikonu kullanılmıştır.
• Kamp Etkinliği Bulma İkonu: Uygulama logosu hazırlanırken kullanılan amblem tasarımı bütünlüğü sağlamak adına kamp etkinliği bulma ikonu olarak kullanılmıştır.
• Kamp Alan Haritası İkonu: İkon, kamp ateşinin stilize edilmiş hali ve genel olarak kabul görülen konum ikonu harmanlanarak oluşturulmuştur.
ii. IV. Yönlendirme İkonları
• Yeni Etkinlik Oluşturma İkonu: İkon, takvimin stilize edilmiş hali ve artı işaretlerinin harmanlanması sonucu oluşturulmuştur.
• Yeni Mesaj Oluşturma İkonu: İkon, boş bir kağıdın stilize edilmiş hali ve stilize bir kalem ile harmanlanarak oluşturulmuştur.
• Geri Gitme İkonu: İkon, yönü geriyi gösteren bir ok işaretinden oluşmaktadır.
• Mesajlar Sekmesi İkonu: İkon, boş bir sohbet baloncuğundan oluşmaktadır.
• Takip Etme İkonu: İkon, eklemek anlamında kullanılan artı işaretinden oluşmaktadır.
IV. Arayüz Tasarımları
Şekil 3: Uygulama Arayüz Tasarımları Kaynak: Görseller illustrator programında tarafımca hazırlanmıştır.
Arayüz tasarımında logo ile uyumluluk ve kullanım kolaylığı sağlaması adına daha minimalist bir yaklaşım uygulanmıştır. Giriş sayfasında stilize edilmiş ağaçlar ile sade bir tasarım elde edilmesinin yanı sıra, hoş geldiniz yazısı altına “Sırt çantanı hazırla kampa gidiyoruz…” cümlesi eklenerek kullanıcıyı harekete geçirmek hedeflenmiştir. Giriş sayfası dışında kalan tüm sayfalarda ana ikonlar bulunmaktadır. Ana ikonların yerleşiminde kamp etkinliği bulma ikonu önem sırası olarak en üstte bulunduğundan dolayı boyut olarak diğer ikonlara göre biraz daha büyük tercih edilmiş ve orta kısımda konumlandırılmıştır. Bunun yanı sıra bir beyaz dairenin üzerine yerleştirilen ikonun pusula algısı yaratması amaçlanmıştır. Tipografik düzenlemede yazıların tüm ekranı kaplamaması açısından condensed bir font olan Oswald Font Ailesinden yararlanılmıştır.
V. Mockup Tasarımları
Şekil 4: Uygulama Mockup Tasarımları Kaynak: Görseller photoshop programında tarafımca hazırlanmıştır.
İnternet mecrasında tanıtım yapılması için mockup tasarımları yapılmıştır. Tasarımların arka planında kullanılan görsellerde kamp alanında bulunan insanlar; kamp ateşi etrafında eğlenmekte ve çeşitli aktiviteler yapmaktadır. İnsanların bilinç altına, uygulamayı kullandıklarında görseldeki insanlar gibi mutlu olabilecekleri mesajı verilmek istenmiştir. Dil birliği için telefon çerçevelerinde logodaki 19 renklerden yararlanılmıştır. Uygulama özelliklerinin anlaşılması için telefon ekranlarında ana sayfa ve kamp alan haritasının arayüz sayfaları kullanılmıştır.
VI. Afiş Tasarımı
Şekil 5: Afiş Tasarımı Kaynak: Görseller photoshop ve illustrator programlarında tarafımca hazırlanmıştır.
Afişte bir standın üzerine yerleştirilen telefon ekranında Kampusulam uygulamasının giriş sayfası bulunmaktadır. Bir pusula üzerine yerleştirilen marka amblemi telefonun yanında durmaktadır.
Diğer tasarımlarla dil birliği olması açısından sade ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır. Markanın mottosu ile örtüşen görseller; uygulamanın kullanıcılara sağlayacağı kamp etkinliği oluşturma, kamp etkinliğine katılma ve kamp alanı bulma özelliklerine vurgu yapmaktadır.
8. Altı Haftalık İkinci Periyotta Tasarlanan Görsel İletişim Ürünleri
I. Tanıtım Animasyonu
Şekil 5: Tanıtım Animasyonu Kaynak: Video Adobe Premiere Pro programında tarafımca hazırlanmıştır.
Sosyal medya platformlarında paylaşılmak üzere tanıtım animasyonu hazırlanmıştır. Tanıtım animasyonu hazırlanırken; logo ambleminin oluşturduğu pusula ile yukarı doğru hareket halinde, kamp ateşinden kıvılcımları andıran, kırmızı tonda partiküllerle bir arka plan oluşturulmuştur. Sahnelerde uygulamanın özelliklerini anlatan tipografik düzenlemeler, markanın renklerine uygun olarak oluşturulmuş telefon animasyonlarının ekranlarına yerleştirilen arayüz tasarımları ile desteklenmiştir. Animasyonun yapılış amacı, uygulamanın var olan tüm özelliklerini açıklayıcı bir biçimde anlatarak insanların akıllarında kalacak olan soru işaretlerini yok etmektir.
II. Reklam Videosu
SENARYO 1. İÇ. EV. OTURMA ODASI. GÜN.
Telefona gelen bildirim sesiyle sahne açılır. Telefon ekranında “Bir Yeni Etkinlik” bildirimi görünür. Sahneye bir el girer ve telefonu alır.
2. İÇ. EV. OTURMA ODASI. DEVAM.
Telefonun sahibi telefonu alıp bildirime tıklar. Telefonun ekranı ve el görünür, açılan sayfada etkinliğe katıl butonuna basar. Ekrana birden Kampusulam’ın pusula amblemi çıkar ve dinamik hareketlerle sürekli aynı noktayı gösterir.
3. İÇ. EV. OTURMA ODASI. DEVAM.
Merak ve bilinmezliğini temsil edecek bir müzik başlar. Telefonun sahibi pusula ambleminin gösterdiği noktaya doğru, daha önce başına hiç böyle bir olayın gelmemiş olmasından, yüzünde tedirgin ve meraklı bir ifadeyle yürümeye başlar.
4. İÇ. EV. KORİDOR. DEVAM.
Telefonun sahibi elinde telefonda tedirgin ve yavaş adımlarla işaret edilen tarafa doğru yürür. İlerlediği taraftan kırmızı renkli bir ışık vurmaktadır.
5. İÇ. EV. KORİDOR. DEVAM.
Koridorun sonundaki kapıda markanın renklerini yansıtacak kırmızı bir portal görünür. Pusulanın amblemi portalı göstermektedir. Telefonun sahibi her şeyi garipser şekilde bir telefona, bir portala bakar ve en son portalın içinden geçer.
6. DIŞ. KAMP ALANI. GÜN
Telefonun sahibi portaldan geçtikten sonra portal onu birçok insanın bulunduğu bir kamp alanına gönderir. Etrafta bir sürü çadır, çadırın etrafında yanan ateş başında ve çevrede insanlar eğlenmektedir. Bilinmezlik müziği yerini pozitif bir müziğe bırakır.
7. ANİMASYON SAHNESİ.
Uygulamanın göründüğü telefon animasyonu ve markanın mottosu olan “Kampusulam, kamp pusulanız…” yazısı ekrana gelir. Yazı ile eşzamanlı mottonun seslendirmesi yapılır. Logonun ekrana gelmesiyle sahne kapanır.
Senaryosu yazılan reklam videosunun ön onaydan geçtikten sonra çekim yerleri belirlenerek yapım aşamasına geçilmiştir. Videoda evde kendi halinde bulunan bir oyuncu üzerinden anlatıma başlanmıştır. Uygulamayı kullanan oyuncunun telefonuna gelen “Bir Yeni Etkinlik” bildirimi ile oyuncu telefona yönelmektedir. Telefona gelen bildirime tıklayan oyuncu ekranda sürekli aynı noktayı gösteren uygulama amblemi ile karşılaşmaktadır. Gösterdiği yöne doğru baktığında daha önce hiç görmediği bir portal karşısında durmaktadır. Durumu garipseyen oyuncu portala doğru yönelmekte ve portal onu kamp yapmaya hazır bir 22 şekilde kamp alanına ışınlamaktadır. Ardından ekrana uygulamanın mottosu ve telefon görselleri gelmektedir.
Reklam videosunda amaçlanan, evde oturan insanları harekete geçirmek ve uygulamanın onları eğlenebilecekleri bir kamp alanına ışınlayabileceği algısı yaratmaktır. Dil birliği açısından portalın rengi marka renkleri kullanılarak oluşturulmuştur.
III. Billboard Tasarımı
Şekil 5: Billboard ve Bilboard Mockup Tasarımı Kaynak: Görseller photoshop ve illustrator programlarında tarafımca hazırlanmıştır.
Billboard tasarımının arka planında afişte kullanılan pusula tasarımından yararlanılmıştır. Afiş ile dil birliği olması açısından font ailesi ve yazılar afişteki ile aynı kullanılmıştır. Uygulama özelliklerinin görünebilmesi için telefon ekranı üzerine uygulama arayüzünün ana sayfa tasarımı kullanılmıştır. Mockup tasarlanırken billboard tasarımı, uygulama renklerine uygun bir çerçeve üzerine yerleştirilmiştir.
IV. Sosyal Medya Şablon Tasarımı
Şekil 5: Sosyal Medya Şablon Tasarımı ve Açıklamaları Kaynak: Görseller illustrator programında tarafımca hazırlanmıştır.
Bu tasarım, hazırlanan reklam içeriklerinin sosyal medyada paylaşılabilmesi için platformlarda bulunan üç bölümlük satırların kullanıldığı bir sosyal medya şablonudur. Her satır, paylaşılacak içerikle ilgili grafiksel öğelerle harmanlanmış tasarımları içermektedir.
V. Sticker Tasarımı
Şekil 5: Sticker Tasarımı Kaynak: Görseller illustrator programında tarafımca hazırlanmıştır.
Uygulamada düzenlenen etkinliklere katılan kullanıcılara dağıtılmak üzere tasarlanmış sticker tasarımıdır. Dış hattını markanın ambleminin oluşturduğu bu tasarım, markanın ambleminin akıllara kazınmasını sağlamak için yapılmıştır.
9. Kaynaklar
https://tr.wikipedia.org/wiki/Tripadvisor Erişim Tarihi: 31.03.2021.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kamp&hl=tr&gl=US Erişim Tarihi: 01.04.2021.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kamp.sezeraltun.dogaya Erişim Tarihi: 03.04.2021.
https://www.kamprota.com/ Erişim Tarihi: 03.04.2021.
Σχόλια